PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA (POPŻ) JEST WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
POPŻ przyczynia się do
ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób
najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach POPŻ kierowana
jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić
sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też
trafia do osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej, stanowiąc
systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana jest w postaci artykułów spożywczych
lub posiłków, które są przekazywane osobom najbardziej potrzebującym
bezpłatnie.
Celem
programu jest zapewnienie
najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w
działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018- czerwiec
2019, a jego celami szczegółowymi są:
•
organizacja i koordynacja
sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji
partnerskich lokalnych, zwnaych dalej OPL,
zgodnie z zasadami POPŻ;
• racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych
otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy
żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym;
• przekazanie artykulów spożywczych osobom
zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami POPŻ
• prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących
wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą
żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES
DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI:
sierpień 2018-czerwiec 2019
Pomoc żywnościowa dystrybuowana
jest przez POLSKI CZERWONY KRZYŻ
KRYTERIA
I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
Pomoc w ramach POPŻ kierowana
jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić
sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też
trafia do osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej
przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów
odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego
określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium
dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, (tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i
1028,00 zł dla osoby w rodzinie), od 1 października 1402 zł dla osoby
samotnej oraz 1056 zł na osobę w rodzinie, stanowiąc systematyczne
wsparcie. Pomoc udzielana jest w postaci artykułów spożywczych lub posiłków,
które są przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Sposób kwalifikacji:
• OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do
otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych
do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
• OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia
od osób kwalifikującyh się do przyznania pomocy żywnościowej (załącznik nr 5 do
Wytycznych). Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowanem przekazywane będą do
OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
• OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby
bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia (załącznik nr
6 do Wytycznych).
Osoby do przyznania pomocy żywnościowej z
Podprogramu 2018 będą kwalifikować:
· Miejskiego Ośrodku Pomocy
Społecznej (MOPS) w Nowej Soli
· Gminny
Ośrodek Pomocy Społecznej w Bytomiu Odrzańskim, Nowym Miasteczku, Siedlisku,
Otyniu i Gminy Nowa Sól i Sławy wydając odpowiednie skierowania
ZASADY
PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
1.
Pomoc żywnościowa jest
przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji
Partnerskich Lokalnych w formie paczek
żywnościowych lub posiłków.
2.
Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co
najmniej trzech atykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych
jednorazowo a wchodzących w skład zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych
obejmuje:
• groszek z marchewką 3,6 kg,
• fasola biała 3,6 kg,
• koncentrat pomidorowy 1,6 kg,
• buraczki wiórki 1,05 kg,
• powidła śliwkowe 1,8 kg,
• makaron jajeczny 4,5 kg,
• makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg,
• ryż biały 3 kg,
• kasza gryczana 1,5 kg,
• herbatniki maślane 0,8 kg,
• mleko UHT 7 l,
• ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
• szynka drobiowa 3 kg,
• szyna wieprzowa mielona 2,1 kg,
• pasztet wieprzowy 0,64 kg,
• filet z makreli w oleju 1,7 kg,
• cukier biały 4 kg,
• olej rzepakowy 4 l,
• miód wielokwiatowy 0,4 l,
• kabanosy wieprzowe 0,36 kg.
• Gołąbki w sosie pomidorowym 1,6 kg.
4. W uzasadnionych sytuacjach
(np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe) można zmienić artykuł
spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
5. W przypadku rodzin z dziećmi
dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykulów spożywczych do potrzeb
rodzin.
6. Żywność
wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
SKŁADANIE
SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma
prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywności do:
LOO PCK ZIELONA GÓRA, ul.
Jedności 22b, 68 325 38 12
DZIAŁANIA
TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez
POLSKI CZERWONY KRZYŻ na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
• warsztaty kulinarne;
• warsztaty edukacji ekonomicznej;
• warsztaty dietetyczne;
• warsztaty niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w
siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym
przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do
otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy
oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych PCK.
Do
udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała
skierowanie z OPS do odbioru wsparcia
żywnościowego w ramach POPŻ - ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich
skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb
objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą
się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS
i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Wszystkie
osoby zainteresowane skorzystaniem z pomocy żywnościowej zapraszamy do kontaktu
z Oddziałem Rejonowym PCK (OPR) w Nowej Soli ul. Parafialna 4 lub Ośrodkiem
Pomocy Społecznej właściwym do miejsca zamieszkania.
Szczegółowe informacje na temat
Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 znajdują się na stronie
internetowej Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, które pełni
funkcję Instytucji Zarządzającej Programu: www.mrpips.gov.pl