Po odbiór żywności należy zgłaszać się do
magazynu PCK w Nowej Soli ul.Wrocławska 20 (na terenie starej "Odry" -
na wprost wyjścia z OPS) ze skierowaniem macierzystego Ośrodka Pomocy
Społecznej. Magazyn jest czynny w poniedziałki, wtorki oraz środy w godz. 9:00-11:00
PODPROGRAM 2016 ( WRZESIEŃ 2016 – CZERWIEC 2017)
W ramach Programu
Operacyjnego Pomoc Żywnościową 2014 – 2020 współfinansowanego z europejskiego
Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Lubuski Odział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża w Zielonej Górze
rozpoczął Dystrybucję żywności z magazynu prowadzonego w Nowej Soli ul. Wrocławska
20 w podprogramie 2016. Program ten jest finansowany ze środków Unii
Europejskiej (FEAD) i ze środków krajowych ( budżet państwa) w podziale 85% i
15% alokacja Funduszu dla Polski w latach 2014 – 2020 wynosi około 473 mln. EUR
a wkład środków krajowych to 83 mln. EUR.
„Podprogram 2016”
został rozpoczęty we wrześniu 2016 roku.
Ośrodki Pomocy
Społecznej z Miasta Nowa Sól, Miasta i Gminy Bytom Odrzański, Nowe Miasteczko
oraz gminy Nowa Sól i Siedlisko rozpoczęły kwalifikowanie podopiecznych do
programu pomocy żywnościowej. W grudniu 2016 roku dołączyło Miasto i Gmina
Sława.
Na dzień 31.03.2017
roku żywność odbierało 2321 osób z:
Nowa Sól Gmina – 55 osób
Nowa Sól Miasto – 1649 osób
M i G Bytom Odrzański – 209 osób
M i G Nowe Miasteczko – 379 osób
Gmina Siedlisko – 104 osób
M i G Sława – 516 osób
Lubuski Oddział Okręgowy PCK w Zielonej Górze jako
jednostka regionalna realizująca dystrybucję żywności prowadzi działania w
ramach środków towarzyszących mających na celu wzmocnienie samodzielności i
kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego poprzez
organizację 15 działań dla 418 osób
- 2 warsztatów kulinarnych
- 13 programów edukacyjnych o tematyce
odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności
Pierwsze programy edukacyjne
zostały przeprowadzone w listopadzie 2016 dla
69 osób oraz w styczniu , pozostałe w lutym i marcu 2017 tj. 13
programów dla 205 osób.
Warsztaty kulinarne odbędą się w kuchni Ośrodka PCK w Sławie: 27 kwietnia i 11 maja od godz. 16,00.
Na warsztaty zapraszamy beneficjentów programu, którzy
zechcą poznać zasady zdrowego odżywiania oraz przepisy na dania z produktów,
które otrzymują w podprogramie 2016
Od 1 stycznia 2017 roku zostało zmienione kryterium
dochodowe uprawniające do pomocy żywnościowej : Jeżeli dochód nie przekracza
200% kryterium dochodowego do korzystania z pomocy społecznej tj. 1268 zł. dla
osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł. dla osoby w rodzinie.
Rodziny, które nie otrzymały skierowań do pomocy
żywnościowej z powodu nieco za wysokiego dochodu mogą ponownie ubiegać się o
skierowania w macierzystych Ośrodkach Pomocy Społecznej.
PODPROGRAM 2016 ( WRZESIEŃ 2016 – CZERWIEC 2017)
W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Lubuski Odział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża w Zielonej Górze rozpoczął Dystrybucję żywności z magazynu prowadzonego w Nowej Soli ul. Wrocławska 20 w podprogramie 2016. Program ten jest finansowany ze środków Unii Europejskiej (FEAD) i ze środków krajowych ( budżet państwa) w podziale 85% i 15% alokacja Funduszu dla Polski w latach 2014 – 2020 wynosi około 473 mln. EUR a wkład środków krajowych to 83 mln. EUR.
„Podprogram 2016” został rozpoczęty we wrześniu 2016 roku.
Ośrodki Pomocy Społecznej z Miasta Nowa Sól, Miasta i Gminy Bytom Odrzański, Nowe Miasteczko oraz gminy Nowa Sól i Siedlisko rozpoczęły kwalifikowanie podopiecznych do programu pomocy żywnościowej. W grudniu 2016 roku dołączyło Miasto i Gmina Sława.
W podprogramie 2016 do 30.06.2017 wydamy 195,2848 tony żywności w tym
- 20,16 tony makaronu
- 20 ton ryżu białego
- 7,82 tony herbatników
- 12,6 tony fasoli
- 36 ton mleka
- 9,5 tony sera podpuszczkowego dojrzewającego
- 12,6 tony groszku z marchewką
- 5,12 tony koncentratu pomidorowego
- 4,68 tony powideł śliwkowych
- 16,8912 tony gulaszu wieprzowego z warzywami
- 5,3312 ton fileta z makreli w oleju
- 15,96 tony cukru białego
- 16,2 tony oleju
- 10,8864 tony szynki drobiowej
- 1,0368 tony szynki wieprzowej mielonej
- 0,4992 tony pasztetu wieprzowego
W podprogramie 2016 każda osoba otrzyma żywność w następującej ilości poszczególnych produktów :
- 5 kg makaronu
- 5 kg ryżu białego
- 2 kg herbatników
- 3,2 kg fasoli białej( w puszkach)
- 9l mleka
- 2,4 kg sera podpuszczkowego dojrzewającego
- 3,2 kg groszku z marchewką
- 1,28 kg koncentratu pomidorowego
- 1,2 kg powideł śliwkowych
- 4,25 kg gulaszu wieprzowego
- 1,36 kg fileta z makreli w oleju
- 4 kg cukru białego
- 4 l oleju
- 2,7 kg szynki drobiowej
- 0,3 kg szynki wieprzowej
- 0,16 pasztetu wieprzowego
Na dzień 31.12.2016 roku żywność odbierało 2321 osób z:
Nowa Sól Gmina – 40 osób
Nowa Sól Miasto – 1378 osób
Miasto i Gmina Bytom Odrzański – 146 osób
Miasto i Gmina Nowe Miasteczko – 318 osób
Gmina Siedlisko – 90 osób
Miasto i Gmina Sława – 349 osób
Wśród beneficjentów programu wydaliśmy 6897 paczek żywnościowych
Lubuski Oddział Okręgowy PCK w Zielonej Górze jako jednostka regionalna realizująca dystrybucję żywności prowadzi działania w ramach środków towarzyszących mających na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego poprzez organizację 15 działań dla 418 osób
- 2 warsztatów kulinarnych
- 2 warsztatów zdrowego odżywiania
- 11 programów edukacyjnych o tematyce odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności
Pierwsze programy edukacyjne zostały przeprowadzone w listopadzie 2016 dla 69 osób oraz w styczniu i lutym 2017
Warsztaty kulinarne odbędą się w kuchni Ośrodka PCK w Sławie w kwietniu, a pozostałe są w trakcie realizacji.
W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Lubuski Odział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża w Zielonej Górze rozpoczął Dystrybucję żywności z magazynu prowadzonego w Nowej Soli ul. Wrocławska 20 w podprogramie 2016. Program ten jest finansowany ze środków Unii Europejskiej (FEAD) i ze środków krajowych ( budżet państwa) w podziale 85% i 15% alokacja Funduszu dla Polski w latach 2014 – 2020 wynosi około 473 mln. EUR a wkład środków krajowych to 83 mln. EUR.
„Podprogram 2016” został rozpoczęty we wrześniu 2016 roku.
Ośrodki Pomocy Społecznej z Miasta Nowa Sól, Miasta i Gminy Bytom Odrzański, Nowe Miasteczko oraz gminy Nowa Sól i Siedlisko rozpoczęły kwalifikowanie podopiecznych do programu pomocy żywnościowej. W grudniu 2016 roku dołączyło Miasto i Gmina Sława.
W podprogramie 2016 do 30.06.2017 wydamy 195,2848 tony żywności w tym
- 20,16 tony makaronu
- 20 ton ryżu białego
- 7,82 tony herbatników
- 12,6 tony fasoli
- 36 ton mleka
- 9,5 tony sera podpuszczkowego dojrzewającego
- 12,6 tony groszku z marchewką
- 5,12 tony koncentratu pomidorowego
- 4,68 tony powideł śliwkowych
- 16,8912 tony gulaszu wieprzowego z warzywami
- 5,3312 ton fileta z makreli w oleju
- 15,96 tony cukru białego
- 16,2 tony oleju
- 10,8864 tony szynki drobiowej
- 1,0368 tony szynki wieprzowej mielonej
- 0,4992 tony pasztetu wieprzowego
W podprogramie 2016 każda osoba otrzyma żywność w następującej ilości poszczególnych produktów :
- 5 kg makaronu
- 5 kg ryżu białego
- 2 kg herbatników
- 3,2 kg fasoli białej( w puszkach)
- 9l mleka
- 2,4 kg sera podpuszczkowego dojrzewającego
- 3,2 kg groszku z marchewką
- 1,28 kg koncentratu pomidorowego
- 1,2 kg powideł śliwkowych
- 4,25 kg gulaszu wieprzowego
- 1,36 kg fileta z makreli w oleju
- 4 kg cukru białego
- 4 l oleju
- 2,7 kg szynki drobiowej
- 0,3 kg szynki wieprzowej
- 0,16 pasztetu wieprzowego
Na dzień 31.12.2016 roku żywność odbierało 2321 osób z:
Nowa Sól Gmina – 40 osób
Nowa Sól Miasto – 1378 osób
Miasto i Gmina Bytom Odrzański – 146 osób
Miasto i Gmina Nowe Miasteczko – 318 osób
Gmina Siedlisko – 90 osób
Miasto i Gmina Sława – 349 osób
Wśród beneficjentów programu wydaliśmy 6897 paczek żywnościowych
Lubuski Oddział Okręgowy PCK w Zielonej Górze jako jednostka regionalna realizująca dystrybucję żywności prowadzi działania w ramach środków towarzyszących mających na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego poprzez organizację 15 działań dla 418 osób
- 2 warsztatów kulinarnych
- 2 warsztatów zdrowego odżywiania
- 11 programów edukacyjnych o tematyce odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności
Pierwsze programy edukacyjne zostały przeprowadzone w listopadzie 2016 dla 69 osób oraz w styczniu i lutym 2017
Warsztaty kulinarne odbędą się w kuchni Ośrodka PCK w Sławie w kwietniu, a pozostałe są w trakcie realizacji.
Od 1 stycznia 2017 roku zostało zmienione kryterium dochodowe uprawniające do pomocy żywnościowej : Jeżeli dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego do korzystania z pomocy społecznej tj. 1268 zł. dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł. dla osoby w rodzinie.
Rodziny, które nie otrzymały skierowań do pomocy żywnościowej z powodu nieco za wysokiego dochodu mogą ponownie ubiegać się o skierowania w macierzystych Ośrodkach Pomocy Społecznej.
PODPROGRAM 2015 ( SIERPIEŃ 2015 – CZERWIEC 2016)
W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Lubuski Odział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża w Zielonej Górze rozpoczął Dystrybucję żywności z magazynu prowadzonego w Nowej Soli ul. Wrocławska 20 w podprogramie 2015. Program ten jest finansowany ze środków Unii Europejskiej (FEAD) i ze środków krajowych ( budżet państwa) w podziale 85% i 15% alokacja Funduszu dla Polski w latach 2014 – 2020 wynosi około 473 mln. EUR a wkład środków krajowych to 83 mln. EUR.
„Podprogram 2015” został rozpoczęty w sierpniu 2015 roku
Mieszkańcy Miasta Nowa Sól, Miasta i Gminy Bytom Odrzański, Nowe Miasteczko oraz gmin Nowa Sól i Siedlisko w ogólnej liczbie 1852 osoby otrzymały 9645 paczek żywnościowych o łącznej wadze 83.6036 tony.
Wśród 1852 beneficjentów programu było : 903 kobiety i 949 mężczyzn. W tym 581 to dzieci w wieku 15 lat i poniżej, 68 to osoby w wieku 65 lat lub powyżej, 1204 to z pozostałej grupy wiekowej.
Beneficjenci otrzymywali pomoc żywnościową z powodu : bezdomności 37 osób,niepełnosprawności 390, bezrobocia 464 osoby, wywodzące się ze społeczności marginalizowanej 2 oraz z innych powodów 959
Na 83.6036 tony żywności rozdaliśmy :
- 4,48 tony makaronu
- 4 tony ryżu białego
- 2,16 tony kaszy
- 1,6 tony płatków kukurydzianych
- 10,8 tony mleka
- 0,6704 tony sera podpuszczkowego dojrzewającego
- 2,1 tony groszku z marchewką
- 1,024 tony koncentratu pomidorowego
- 1,6848 tony dżemu truskawkowego
- 5,55296 tony mielonki wieprzowej
- 8,8128 tony klopsów w sosie własnym
- 8,4 tony cukru białego
- 6,71 tony oleju
- 18,720 tony soku jabłkowego
- 3,84 tony sera topionego
- 3,072 tony kawy zbożowej
Lubuski Oddział Okręgowy PCK w Zielonej Górze jako jednostka regionalna realizująca dystrybucję żywności prowadził działania w ramach środków towarzyszących mających na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego poprzez organizację :
- 1 warsztatów kulinarnych w których uczestniczyło 16 osób
- 2 warsztatów zdrowego odżywiania w których uczestniczyło 10 osób
- 5 programów edukacyjnych o tematyce odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności w których uczestniczyło 72 osoby.
„ Podprogram 2015” został zakończony 30.06.2016 roku
W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Lubuski Odział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża w Zielonej Górze rozpoczął Dystrybucję żywności z magazynu prowadzonego w Nowej Soli ul. Wrocławska 20 w podprogramie 2015. Program ten jest finansowany ze środków Unii Europejskiej (FEAD) i ze środków krajowych ( budżet państwa) w podziale 85% i 15% alokacja Funduszu dla Polski w latach 2014 – 2020 wynosi około 473 mln. EUR a wkład środków krajowych to 83 mln. EUR.
„Podprogram 2015” został rozpoczęty w sierpniu 2015 roku
Mieszkańcy Miasta Nowa Sól, Miasta i Gminy Bytom Odrzański, Nowe Miasteczko oraz gmin Nowa Sól i Siedlisko w ogólnej liczbie 1852 osoby otrzymały 9645 paczek żywnościowych o łącznej wadze 83.6036 tony.
Wśród 1852 beneficjentów programu było : 903 kobiety i 949 mężczyzn. W tym 581 to dzieci w wieku 15 lat i poniżej, 68 to osoby w wieku 65 lat lub powyżej, 1204 to z pozostałej grupy wiekowej.
Beneficjenci otrzymywali pomoc żywnościową z powodu : bezdomności 37 osób,niepełnosprawności 390, bezrobocia 464 osoby, wywodzące się ze społeczności marginalizowanej 2 oraz z innych powodów 959
Na 83.6036 tony żywności rozdaliśmy :
- 4,48 tony makaronu
- 4 tony ryżu białego
- 2,16 tony kaszy
- 1,6 tony płatków kukurydzianych
- 10,8 tony mleka
- 0,6704 tony sera podpuszczkowego dojrzewającego
- 2,1 tony groszku z marchewką
- 1,024 tony koncentratu pomidorowego
- 1,6848 tony dżemu truskawkowego
- 5,55296 tony mielonki wieprzowej
- 8,8128 tony klopsów w sosie własnym
- 8,4 tony cukru białego
- 6,71 tony oleju
- 18,720 tony soku jabłkowego
- 3,84 tony sera topionego
- 3,072 tony kawy zbożowej
Lubuski Oddział Okręgowy PCK w Zielonej Górze jako jednostka regionalna realizująca dystrybucję żywności prowadził działania w ramach środków towarzyszących mających na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego poprzez organizację :
- 1 warsztatów kulinarnych w których uczestniczyło 16 osób
- 2 warsztatów zdrowego odżywiania w których uczestniczyło 10 osób
- 5 programów edukacyjnych o tematyce odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności w których uczestniczyło 72 osoby.
„ Podprogram 2015” został zakończony 30.06.2016 roku
Kto może skorzystać z pomocy żywnościowej ?
Zadaniem Europejskiego Funduszu Pomocy
Najbardziej Potrzebującym jest udzielenie korzystającym z jego pomocy wsparcia
ich najbardziej podstawowych potrzeb, co ma ich wydobyć z ubóstwa i umożliwić
im integrację ze społeczeństwem. Pomoc kierowana jest do tych osób i rodzin,
które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich
produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej
liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami
z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do
procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej
ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie.
Jak zostać objętym pomocą żywnościową ?
Odbiorców końcowych do uzyskania
pomocy z Programu, kwalifikować będą właściwe Gminne lub Miejskie Ośrodki
Pomocy Społecznej, wydając odpowiednie skierowania lub przekazując Polskiemu
Czerwonemu Krzyżowi listy osób zakwalifikowanych do pomocy. W przypadku osób
bezdomnych, Polski Czerwony Krzyż te osoby samodzielnie zakwalifikować do
pomocy.
Jaką pomoc przekazujemy?
Pomoc udzielana będzie w postaci
artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej
potrzebującym bezpłatnie. Należy mieć jednak na uwadze, że pomoc w ramach
nowego programu nie zaspokoi wszystkich potrzeb żywieniowych osób/rodzin
kwalifikujących się do tej pomocy, ale chociaż częściowo uzupełni ich niedobory
związane z ograniczeniami finansowymi.
Dystrybucja pomocy
Dystrybucja pomocy
W Podprogramie 2015 (realizowanym od maja 2015 r. do lutego 2016 r.)
artykuły żywnościowe będą dostarczane do 20 magazynów PCK w
następujących Oddziałach Okręgowych PCK:
- W ramach Dolnośląskiego Oddziału Okręgowego PCK:
- Magazyn we Wrocławiu - ul. Bujwida 34, 50-345 Wrocław
- Magazyn w Oleśnicy - ul. Wojska Polskiego 13, 56-400 Oleśnica
- Magazyn w Oławie - ul. 1-go Maja 48, 55-200 Oława
- Magazyn w Strzelinie - ul. Pocztowa 15, 57-100 Strzelin
- Magazyn w Kłodzku - ul. Czerska 26, 57-300 Kłodzko
- Magazyn w Polkowicach - ul. Górna 2, 59-100 Polkowice
- W ramach Lubuskiego Oddziału Okręgowego PCK:
- Magazyn w Nowej Soli - w ul. Wrocławska 20, 67-100 Nowa Sól
- W ramach Mazowieckiego Oddziału Okręgowego PCK:
- Magazyn w Pułtusku - ul. 3-go Maja 3, 06-100 Pułtusk
- Magazyn w Ostrołęce - ul. I Armii Wojska Polskiego 32, 07-400 Ostrołęka
- Magazyn w Grodzisku Mazowieckim - ul. Bartniaka 24, 05-825 Grodzisk Mazowiecki
- Magazyn w Nowym Dworze Mazowieckim - ul. Partyzantów 7, 05-100 Nowy Dwór Mazowiecki
- W ramach Podkarpackiego Oddziału Okręgowego PCK:
- Magazyn w Strzyżowie - ul. Tunelowa 2, 38-100 Strzyżów
- W ramach Pomorskiego Oddziału Okręgowego PCK:
- Magazyn w Gdańsku - ul. Harfowa 58, 80-298 Gdańsk
- Magazyn INTER ROYAL w Gdańsku - ul. Oliwska 21/23, 80-563 Gdańsk
- W ramach Śląskiego Oddziału Okręgowego PCK:
- Magazyn w Gliwicach -ul. Wrocławska 16, 44-100 Gliwice
- Magazyn w Knurowie -ul. Wilsona 10, 44-190 Knurów
- W ramach Świętokrzyskiego Oddziału Okręgowego PCK:
- Magazyn w Sandomierzu -ul. Przemysłowa 7, 27-600 Sandomierz
- Magazyn w Ostrowcu Św. -ul. Stodolna 30, 27-400 Ostrowiec Świętokrzyski
- W ramach Zachodniopomorskiego Oddziału Okręgowego PCK:
- Magazyn w Koszalinie -ul. Grunwaldzka 20, 75-241 Koszalin
- Magazyn w Kołobrzegu -ul. Unii Lubelskiej 33, 78-100 Kołobrzeg
- swoich placówek regionalnych (OPR),
- innych organizacji lokalnych (OPL) niedziałających w celu osiągnięcia zysku, których jednym z zadań statutowych jest wspieranie i niesienie pomocy określonej grupie osób najbardziej potrzebującym, będących w trudnej sytuacji życiowej lub materialnej w stosunku do społeczeństwa.
Działania towarzyszące
Polski Czerwony Krzyż realizując
proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących
prowadzi również działania w ramach środków towarzyszących. Działania te mają
na celu w szczególności:
·
włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej
w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
·
pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania
podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z
wyłączeniem pomocy rzeczowej),
·
wzmacnianie samodzielności i kompetencji w
zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Finasowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
PO PŻ
jest finansowany ze środków Unii Europejskiej (FEAD) i ze środków krajowych
(budżet państwa) w podziale 85% i 15%. Alokacja Funduszu dla Polski na okres
realizacji w latach 2014-2020 wynosi około 473 mln EUR (w cenach bieżących).
Wkład środków krajowych wynosić będzie około
83 mln EUR.
Wszystkie osoby zainteresowane
skorzystaniem z pomocy żywnościowej zapraszamy do kontaktu z właściwym
Oddziałem Okręgowym PCK lub Ośrodkiem Pomocy Społecznej.
Szczegółowe
informacje znajdują się na stronie internetowej MPiPS.
Słownik pojęć:
PO PŻ – Program Operacyjny Pomoc
Żywnościowa 2014-2020; krajowy program operacyjny współfinansowanym ze środków
Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym, który realizowany jest w
oparciu o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11
marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
(Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014 r., str. 1), zwanego dalej rozp. FEAD.
OPO – Organizacja partnerska o
zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym, tj. Polski Czerwony Krzyż -
organizacja wybrana przez Instytucję Zarządzającą (Ministerstwo Pracy i
Polityki Społecznej); działania OPO realizowane są przez Biuro Zarządu Głównego
Polskiego Czerwonego Krzyża, ul. Mokotowska 14; 00-561Warszawa
OPR - organizacje partnerskie
regionalne; wchodzi w skład struktury OPO; podmiot do którego wykonawcy
dostarczają artykuły spożywcze w celu dalszej dystrybucji do OPL lub
bezpośrednio do osób najbardziej potrzebujących, tj. ujęte w umowie z Agencją
Rynku Rolnego magazyny Oddziałów Okręgowych PCK, określone i działające w
imieniu Oddziałów Okręgowych PCK, np. magazyn Podkarpackiego Oddziału
Okręgowego PCK w Rzeszowie
OPL – organizacja partnerska
lokalna; wchodzi w skład struktury OPR
(tj. podmioty wchodzące w skład struktury Oddziałów Okręgowych PCK czyli np.
Oddziały Rejonowe PCK) lub inne organizacje bezpośrednio przekazujące pomoc
żywnościową osobom najbardziej potrzebującym
OPS – Ośrodek Pomocy Społecznej
Instytucje odpowiedzialne za
wdrożenie PO PŻ w Polsce – Ministerstwo
Pracy i Polityki Społecznej - Instytucja zarządzająca (IZ), Agencja Rynku
Rolnego - Instytucja Pośrednicząca (IP), Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju - Instytucja Desygnująca (ID), Ministerstwo
Finansów - Instytucja Certyfikująca (IC), Generalny Inspektor Kontroli
Skarbowej - Instytucja Audytowa (IA).