1 % - Twoja Pierwsza Pomoc

czwartek, 6 września 2018

Pomoc Żywnościowa

Z końcem czerwca 2018 r. zostały wydane osobom potrzebującym ostatnie paczki w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2017. Żywność trafiła do 3795 najbardziej potrzebujących osób (23029 paczek) zakwalifikowanych przez ośrodki pomocy społecznej. W sumie nasza Oddział PCK od sierpnia 2017 r. do czerwca 2018 r. przekazał tym osobom ponad 203 tony żywności.
artykuły warzywne i owocowe
groszek z marchewką -15,6 t.
fasola biała – 15,6 t.
koncentrat pomidorowy – 7,168 t.
buraczki wiórki – 4,2 t.
powidła śliwkowe – 6,084 t.
art. skrobiowe
makaron jajeczny – 17,92 t.
makaron kukurydziany bezglutenowy – 2,24 t.
ryż biały – 16 t.
kasza gryczana – 7,776 t.
herbatniki maślane – 2,38 t.
art. mleczne:
mleko UHT – 28,08 t.
ser podpuszczkowy dojrzewający – 9,5 t.
art. mięsne:
szynka drobiowa - 11,9232 t.
szynka wieprzowa mielona – 8,2944 t.
pasztet wieprzowy – 2,496 t.
kabanosy wieprzowe – 1,5552 t.
filet z makreli w oleju – 6,664 t.
cukier:
cukier - 15,84 t.
miód nektarowy wielokwiatowy - 1,728 t.
tłuszcze:
olej rzepakowy – 16,2 t.
dania gotowe:
gulasz wieprzowy z warzywami – 6,6096 t.
Pomocą zostały objęte Gminy:
Sława
Nowe Miasteczko
Siedlisko
Bytom Odrzański
GOPS Nowa Sól
GOPS Otyń
Miasto Nowa Sól
Szczególną pomocą żywnościową podczas realizacji Podprogramu 2017 objęte były rodziny wielodzietne i dysfunkcyjne, które oczekiwały zwiększonej ilości produktów żywnościowych. Dostęp do pomocy żywnościowej zapewniony był bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych to otrzymania tej pomocy. Poza przekazywaniem żywności nasz OR PCK zobowiązany był również do przeprowadzenia tzw. działań ze środków towarzyszących. W ramach tych działań przeprowadzono 3 warsztaty kulinarne, 3 programy edukacyjne nt. Ekonomii w gospodarstwie domowym, 13 programów edukacyjnych o zdrowym odżywianiu i sposobów użytkowania produktów które otrzymały z naszego magazynu, w których udział wzięło 261 osoby. Działania towarzyszące realizowane przez nasz oddział prowadziły do nabycia przez uczestników działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.

Archiwum bloga